Webhosting

Webhosting is het aanbieden van opslagruimte op een server welke verbonden is met het internet. Hierdoor kan de website welke op deze opslagruimte geplaatst wordt bezocht worden door computers die verbonden zijn met het internet. Om een website te bezoeken wordt op de computer gebruikgemaakt van een browser, een browser is een softwareprogramma waarmee websites bekeken kunnen worden.

Soorten Webhosting

Er worden vele verschillende soorten webhosting aangeboden. Een webhostingpakket kan aangeboden worden op het Windows besturingssysteem of het  Linux besturingssysteem. Er wordt eigenlijk alleen gekozen voor Windows wanneer er voor de website of online applicatie .net benodigd is. Wanneer dit niet nodig is dan wordt er vrijwel altijd gekozen voor hosting op het Linux besturingssysteem. Webhostingpakketten kunnen meer of minder opslagruimte, geheugen en processorkracht bevatten.Ook het aantal databases, e-mailadressen en FTP-accounts kan per webhostingpakket verschillen.

FTP

FTP (File Transfer protocol) wordt gebruikt  om bestanden over te zetten vanaf een computer of opslag naar een webhosting account. Afhankelijk van het gekozen webhostingpakket kunnen er op een webhostingaccount een aantal FTP-accounts aangemaakt worden. Om bestanden vanaf een PC over te zetten naar een webhostingaccount is een FTP programma nodig, dit programma verzorgt de verbinding en het verplaatsen van de bestanden naar de opslagruimte op het webhostingaccount. 

Databases

Bij een webhostingpakket worden over het algemeen 1 of meerdere databases geleverd. In deze databases kan data (records) opgeslagen worden. Deze records kunnen door scripts in een website opgeslagen, opgevraagd en gewijzigd worden. De records in een database kunnen verschillende teksten, getallen of tekens bevatten. Deze records kunnen snel opgevraagd worden en daardoor snel weergegeven worden op een website.

E-mailadressen

Bij een webhostingpakket worden vaak ook e-mailadressen aangeboden. Deze e-mailadressen kunnen vervolgens gebruikt worden in een e-mailprogramma of via webmail. Hoeveel e-mailadressen er aangemaakt kunnen worden verschilt per  webhostingpakket. Sommige hostingleveranciers leveren 1 tot 10 e-mailadressen bij een pakket en sommige veel meer tot oneindig.